Путин срещу Запада, Навални: Москва цели да изцапа с кръв ръцете на стотици хиляди хора 

Германия и Франция обвиниха Русия в имперски амбиции

21.09.2022 | 18:00 Редактор: Ваня Кузманова

Остри реакции от Запада след обявената от Путин частична военна мобилизация. Германия и Франция обвиниха Русия в имперски амбиции, а Турция призова за незабавно решаване на конфликта в Украйна по дипломатичен път. 

Междувременно арестуваният руски опозиционер Алексей Навални заяви, че "с мобилизацията Москва цели да изцапа с кръв ръцете на стотици хиляди хора".

Подписването на указа за частична военна мобилизация от Владимир Путин съвпадна с общото събрание на ООН, което събра в Ню Йорк световните лидери. В една от най-острите си речи срещу руската инвазия в Украйна френският президент Еманюел Макрон определи действията на Путин като "завръщане към ерата на империализма". 

"Тези, които сега си мълчат обслужват неволно или сътрудничат на каузата на един нов империализъм, на един съвременен цинизъм, рушащ нашия международен ред, без който мирът е невъзможен", заяви Макрон. 

Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че Путин ще се откаже от войната в Украйна само ако разбере, че не може да я спечели. 

Турският президент Реджеп Ердоган, който от началото на конфликта в Украйна се опитва да бъде посредник между Москва и Киев, призова за "достоен изход" от продължаващата вече седем месеца война. 

"Заедно трябва да намерим разумно, практично дипломатическо решение, което да даде и на двете страни достоен изход от кризата", посочи Ердоган.  

А най-яростният критик на Путин - арестуваният опозиционер Алексей Навални - определи частичната мобилизация като "огромна трагедия", която ще изцапа с кръв ръцете на стотици хиляди хора. 

"Всичко това ще доведе до огромна трагедия и огромен брой жертви и се прави, за да може един човек да запази властта си и да продължи да управлява", каза той. 

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк заяви, че жителите на Русия, които са настоявали Украйна да бъде унищожена, най-накрая са получили мобилизация. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК